+421 948 488 200 info@fontionnel.sk

Blog

Hírek a gazdasági és pénzügyi területen

Cégalapítás a Cseh Köztársaságban – a vállalkozás megkezdésének folyamata!

Cégalapítás a Cseh Köztársaságban – a vállalkozás megkezdésének folyamata!

Cégalapítás a Cseh Köztársaságban – a vállalkozás megkezdésének folyamata!

Hogyan alapítsunk céget a Cseh Köztársaságban A bürokrácia növekvő trendje ellenére, a Szlovák Köztársaság vállalkozási környezetének a modellje alapján a…

1005
2016 február 15

Hogyan alapítsunk céget a Cseh Köztársaságban

A bürokrácia növekvő trendje ellenére, a Szlovák Köztársaság vállalkozási környezetének a modellje alapján a vállalkozóknak még mindig megéri vállalkozást indítani a Cseh Köztársaságban.

A kérvények gyors jóváhagyása, jó kommunikáció a hivatalokkal, biztosíték befizetésének hiánya az ÁFA-regisztráció esetén – ezek is azok közé az előnyök közé tartoznak, amelyek csábítják a környező országokból származó beruházókat és a vállalkozókat. A bővülést a Cseh Köztársaság külföldi piacára, a Szlovák Köztársasággal összehasonlítva nem akadályozza semmilyen eltúlzott bürokratikus komplikáció, 2 havi „ügyintézés” és felesleges cégalapítási költségek formájában. A következő információk közelebb hozzák Önhöz a korlátolt felelősségű társaság Cseh Köztársaságban történő létrehozásának a folyamatát, beleértve az illetékeket, valamint az üzleti társaság létrehozásával kapcsolatos időtartamokat is.

Előnyök és nyomós indokok a cégalapításra a Cseh Köztársaságban

 • Korlátolt felelősség a cégtárs betétjének szintjéig
 • Minden cégtárs minimális betétje, az érvényes jogszabályokkal összhangban, 1 CZK nagyságrendű
 • A társaság minimális jegyzett tőkéje 1 CZK
 • Jövedelemadó 19 %, ÁFA 21%
 • Az üzletrész átruházásához nincs szükség az adóhivatal jóváhagyására, miközben a Szlovák Köztársaságban szükséges
 • A társaság egyszerű ÁFA regisztrációja
 • A gépjárművek bejelentése a CsK-ban – minimális regisztrációs díj
 • Megállapodás alapján alkalmazott személyek nem fizetnek járulékot a társadalombiztosítási és egészségbiztosítási hivatalnak
 • Nincs semmilyen kötelező éves illeték, adó- és licencdíjak formájában

A csehországi cégalapítás információi és menete

A társaság létrehozásának folyamata a Cseh Köztársaságban hasonló, mint Szlovákiában. Az alapja a teljes dokumentáció jogi előírásoknak megfelelő kidolgozása, néhány hivatal és intézmény felkeresése, és az adminisztrációs díjak kifizetése.

A vállalkozás megkezdése előtt fontos átgondolni a megfelelő cégnevet, amelynek egyedinek kell lennie, valamint nem lehet összetéveszthető más, a kereskedelmi nyilvántartásban már bejegyzett cégnévvel – a kettősséget a kereskedelmi nyilvántartásban ellenőrizheti. A vállalkozásának további nélkülözhetetlen részei a vállalkozás székhelye, a megfelelő üzleti tevékenységek, a jegyzett tőke nagysága, a törzsbetétek kezelőjének a meghatározása, valamint az ügyvezető igazgató és a társtag kijelölése a cseh társaságban.

A folyamat pontokban leírva

 • 1. Az okmányok elkészítése és a társasági szerződés/alapító okirat kidolgozása, közjegyzői okirat formájában
 • 2. A társaság alaptőkéjének a bankban történő elhelyezése
 • 3. A vállalkozási engedély megszerzése az adott vállalkozásra
 • 4. Javaslat benyújtása a társaság kereskedelmi nyilvántartásba vételére, beleértve a bejegyzéshez szükséges mellékleteket is
 • 5. A társaság regisztrálása az adóhivatalban

A társaságot a Cseh Köztársaságban akár 24 órán belül is meg tudjuk alapítani. Ebben az esetben viszont szükséges a közjegyző személyes jelenléte a Cseh Köztársaságban.

Az okmányok, amelyekre szüksége lesz a társaság létrehozásához

Természetesen a legfontosabb dokumentum a társaság létrehozásához a Cseh Köztársaságban a társasági szerződés vagy az alapító okirat. A szlovákiai alapító okirattól eltérően szükség van közjegyzői okirat kiállítására. Általában mellékelik a jogosultságot is a vállalkozói tevékenység végzésére, amely nálunk Szlovákiában vállalkozói engedélyként, ill. vállalkozásként ismert. Ezen jogosultságot az ottani engedélyezési hivatal adja ki. Ebből a célból ki kell kérni az ügyvezető igazgató erkölcsi bizonyítványát is, amelyet csak azon személyek esetén szükséges mellékelni, akik nem a Cseh Köztársaság állampolgárai, illetve nincs az ország területén állandó lakhelyük. Ugyancsak mellékeni szükséges az ügyvezető igazgató eskü erejével bíró, hitelesített aláírással ellátott nyilatkozatát. A célja az ügyvezető egyetértésének a kijelentése az ügyvezetői funkció ellátásával, a jogképességgel és a vállalkozás végrehajtási feltételeinek teljesítésével kapcsolatban. A társaság székhelyére vonatkozó rendelkezési jog bemutatásának céljára általában elegendő az ingatlantulajdonos jóváhagyása. Az alaptőkét a bankszámlára kell befizetni. A bank egy igazolást nyújt át Önnek, amelynek szerepelnie kell abban a mellékletben, amely alapján a Kereskedelmi nyilvántartás bejegyzi a társaságot.

Milyenek összegűek az üzleti társaság létrehozására kirótt illetékek a Cseh Köztársaságban

 • Közjegyző – közjegyzői okirat 6.000 CZK
 • Vállalkozási hivatal –  bélyeg 1.000 CZK az első vállalkozásért, 500 CZK az összes további vállalkozásért
 • Kereskedelmi nyilvántartás – javaslat a társaság bejegyzésére, bélyeg 6.000 CZK

Az s.r.o. (kft.) létrehozásának időtartama a Cseh Köztársaságban

Gyakorlatból megállapíthatjuk, hogy az üzleti társaság létrehozása a Cseh Köztársaságban, általában 3 hétig tart. A kereskedelmi nyilvántartás határideje a társaság jegyzésére 5 munkanap. Jelenleg lehetséges a társaság expressz gyorsaságú létrehozása is, 24 óra alatt. Viszont ehhez szükség van a személyes jelenlétre a Cseh Köztársaságban.

Át kell utazni a határon ahhoz, hogy társaságot alapíthassak/sunk Csehországban?

Társaság létrehozásához nem szükséges a Cseh Köztársaságba utazni. A közjegyzői okiratot a meghatalmazás alapján Ön helyett is kiállíthatják.

Referenciák

 • agrall better blue
 • kros final
 • backnwhite final
 • tuli final
Tanácsra van szüksége?

Tanácsra van szüksége?

Hívjon fel minket telefonon, munkanapokon 7:30 és 17:30 között!

+421 948 488 200
Az oldal tetejére
Vyžiadajte si od nás konkrétnu cenovú ponuku na službu

  az időpont megadása, amikor hívhatjuk stb.